Hoeveel slaap hebben we nodig?

We weten allemaal dat onze slaap heel belangrijk is voor een goede levenskwaliteit. Maar weet je ook hoeveel slaap we nodig hebben?

Gemiddeld hebben we zo’n 7 à 8 uur slaap per dag nodig. Maar er zijn ook mensen die met minder kunnen. Misschien ben jij een kortslaper en heb je maar 5 à 6 uur nodig, of juist een langslaper die 9 à 10 uur slaap nodig heeft. Kinderen slapen erg diep en lang. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Je kan het beste zelf bepalen hoeveel slaap je nodig hebt. Hiervoor luister je het best naar je eigen lichaam en geest.

De slaapduur wordt echter niet alleen beïnvloed door biologische, maar ook door externe factoren. Bij mensen die het erg druk hebben ontstaat er soms een slaaptekort in de loop van de week. Ze hebben de neiging in het weekend dan bij te slapen. Maar zo werkt het helaas niet. Het is juist belangrijk dat je ook in het weekend hetzelfde aantal uren slaap aanhoudt. Regelmaat is dus de boodschap! Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.

Share: