Slapen als een roos ? … 10 tips om beter te slapen

Of rozen echt goed slapen weten we niet ??, maar jij kunt alvast deze 10 tips gebruiken om de kwaliteit van je slaap te verhogen, en daarmee meteen de kwaliteit van je leven een upgrade geven.

1. Geef je slaap prioriteit

Een goede nachtrust is uiterst belangrijk voor een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Tijdens je slaap worden in je lichaam allerlei herstelprocessen opgestart, van je hersenen tot je huid, van je spijsvertering tot je hoornvlies. Slapen is de reset-knop indrukken, en dat lost, net als bij een computer, veel problemen op.

2. Zorg overdag voor voldoende daglicht

Als je overdag voldoende daglicht krijgt, slaap je ’s nachts beter. Dat heeft alles te maken met je interne klok. Door jezelf ’s ochtends bloot te stellen aan daglicht heeft je lichaam door dat het tijd is om wakker te worden. Ga dus gedurende de dag regelmatig naar buiten om je interne klok synchroon te laten lopen met het natuurlijke ritme.

3. Let op met cafeïne

Veel mensen denken dat koffie geen effect heeft op hun lichaam, maar dat heeft het zeer zeker wel. Cafeïne blijft tot wel zes uur actief in je lichaam. Je drinkt dus beter geen koffie na 15.00u. En let op: ook déca en thee van theeblaadjes bevatten cafeïne. En dat geldt natuurlijk ook voor cola en energiedrankjes.

4. Slaap in het juiste klimaat

Het klimaat in je slaapkamer is van belang voor een goede nachtrust. Zorg voor frisse lucht, houd je kamer schoon, en slaap zoveel mogelijk zonder kunstmatige warmte of verkoeling, kortom: een schone, koele kamer met goede circulatie is het recept voor een heerlijke nacht.

5. Ga op tijd naar bed

Waarom? Omdat op tijd gaan slapen natuurlijk is … Wanneer het donker wordt start je lichaam met de aanmaak van melatonine, een hormoon dat slaperig maakt. Het is dus vanuit ons natuurlijk instinct logisch om te gaan slapen van zodra je moe wordt. En zonder beeldschermen en verlichting is dat niet lang na zonsondergang.

6. Verminder stress

Stress, spanning en piekeren verlagen de kwaliteit van je slaap. De negatieve impact van stress op je slaap kun je verminderen door even in een dagboek te schrijven of je pieker-gedachten op papier te zetten, je hersenen voor het slapen gaan even met rust te laten door te stoppen met nadenken, de tv uit te zetten en rustgevende muziek te beluisteren. Slaap helpt je te ontspannen, maar werkt veel beter als je jezelf van tevoren al tot rust hebt gebracht.

7. Vermijd schermen voordat je gaat slapen

Schermen van tablets, televisies, laptops en smartphones geven vooral blauw licht af, het licht dat je lichaam het signaal heeft dat het ochtend is. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine aan, waardoor je minder slaperig wordt. Dat, en de activiteit op het scherm maken je brein onrustig. Dus stop met schermen minimaal een uur voordat je gaat slapen.

8. Sport, maar niet in de avond

Zorg dat je elke dag wat beweging krijg, en probeer 1 à 2 keer per week intensiever te bewegen. Niet alleen houd je zo je lichaam fit en gezond, je verhoogt meteen ook de kwaliteit van je nachtrust. Sport echter niet vlak voor het slapengaan. Je kunt wel bewegen, zoals een rustige wandeling of yoga oefeningen doen, maar maak het niet te intensief.

9. Let op met dat slaapmutsje

Als je alcohol gedronken hebt val je sneller in slaap, maar tegelijkertijd verminder je de kwaliteit van je slaap en voel je je vaak minder uitgerust. Een andere tip die hierbij aansluit: stop met eten twee uur voordat je naar bed gaat, en eet licht. Dit voorkomt kramp en maagzuur, en zorgt ervoor dat je niet rond 3u wordt gewekt door je lever die overuren draait.

10. Zorg voor de juiste hoeveelheid slaap

Er bestaat veel discussie over hoeveel slaap we nodig hebben. Meestal spreekt men over 8 uren, terwijl sommige mensen voldoende hebben met slechts 6 uren. Je kunt je baseren op de slaapfases. Terwijl je slaapt doorloop je verschillende fases van telkens zo’n 1,5u. Eerst slaap je licht, dan zak je dieper weg in de REM slaap, vervolgens kom je terug naar een lichte slaap, enz … De momenten dat je licht slaapt zijn de momenten waarop je soms even wakker kunt worden, en dat je je bijv. even omdraait. Hoe vaker je een slaapfase voltooit, des te meer uitgeslapen je bent. Als je 6 uren slaapt kun je in theorie 4 slaapfases voltooien, als je 7,5 uren slaapt kun je er 5 doen.

Probeer deze tips en slaap als een roos … ??

Share: