Een powernap tegen vermoeidheid

Voel je je overdag wel eens vermoeid? Dan is een powernap iets voor jou!Een powernap is een kort dutje overdag om je energieniveau weer op peil te brengen. Zo kom je altijd fit de dag door!

Waarom een powernap?

Je kunt omwille van verschillende redenen moe zijn overdag. De meest voor de hand liggende reden is een slechte nachtrust. Je kunt je ook moe voelen door wat je eet. Mensen die te weinig eten of te veel suikers eten, hebben vaker last van vermoeidheid. Ook kan een verstoring van je interne klok meespelen in je energieniveau. Dit ervaren veel mensen na de overgang van zomertijd naar wintertijd, en andersom. Een powernap kan de oplossing zijn voor deze dip in je energieniveau.

Voordelen van een powernap:

- verhoogde alertheid en concentratie;

- verbeterde productiviteit gedurende de dag;

- meer creativiteit;

- minder stress;

- verbetering van het geheugen en het leervermogen.

Hoe doe je een powernap?

Om het optimale uit je powernap te halen, is het belangrijk dat je je goed kunt ontspannen. Ten eerste is het aan te raden om een rustige, donkere ruimte op te zoeken. Sommige bedrijven hebben een speciale 'nap room' ingericht voor werknemers. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, kun je ook een dutje doen in je eigen kantoor, een vergaderruimte of in je geparkeerde auto.

Hoe laat powernappen?

De beste tijd voor een powernap is tussen 13 en 15 uur, wanneer je vanaf 7 à 9 uur uit bed bent. Je hersenen worden van nature na 6 uur activiteit minder alert. Bovendien gebruikt je lichaam rond dit uur veel energie voor de vertering van de lunch.

Hoeveel minuten powernappen?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen hoe lang je gaat powernappen. Wanneer je te lang slaapt, kan het zomaar zijn dat je vermoeider wakker wordt, omdat je natuurlijke ritme is verstoord. Voor een snelle energieboost: 10 à 20 minuten. Zorg er dan voor dat je binnen 20 minuten terug ontwaakt, maw na een lichte slaap. Zo niet, val je daarna in een diepe slaap waardoor je automatisch zal willen doorslapen.

En tot slot, een aantal tips voor een goede powernap:

- zet je mobiel op stil en leg deze aan de kant;

- maak indien nodig gebruik van een slaapmasker of oordopjes;

- probeer van tevoren je suiker- en cafeïne-inname te beperken;

- snooze niet, maar sta op wanneer je timer afgaat.

Share: