7 tips voor een optimale slaapomgeving

Er zijn tientallen, misschien wel honderden goede tips te bedenken die je zullen helpen beter te slapen. Sommige zijn makkelijk door te voeren in je eigen levensstijl, andere kosten weer heel veel discipline, en sommige kosten zelfs geld. Misschien dat je bepaalde slaaptipsdie op InSlaap aan bod komen uit jezelf al doet. Dat zou natuurlijk al een mooi begin zijn.

1. Zorg voor schone en frisse lucht

Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Je hersenen hebben nl. voldoende zuurstof nodig. Wanneer de ramen dicht zijn is er onvoldoende toevoer van frisse lucht en dus zuurstof. Tijdens het slapen adem je voortdurend zuurstof in waardoor het zuurstofpijl in je slaapkamer daalt. En hoe kleiner de kamer en hoe meer mensen er liggen, hoe sneller dit gebeurt. Zorg dus steeds voor schone en frisse lucht door je slaapkamer overdag voldoende te verluchten en/of zet je raam ’s nachts op een kier.

2. Houd rekening met licht en duister

Zorg dat het donker is in de slaapkamer met goede gordijnen die geen licht doorlaten. Licht heeft namelijk invloed op je slaap. We zijn zo geëvolueerd dat het menselijk lichaam bij licht een bepaald stofje aanmaakt dat er voor zorgt dat we ”wakker” zijn en niet meer willen of kunnen slapen. Wanneer je laat naar bed bent gegaan en het is ’s ochtends vroeg licht, word je waarschijnlijk (te vroeg) wakker en kan je niet goed en effectief meer slapen. Dit terwijl je eigenlijk nog niet voldoende slaap hebt gehad.

3. De ideale temperatuur

Zorg ervoor dat het niet te warm is in je slaapkamer. De ideale slaaptemperatuur is rond de 16 à 17 graden. In de zomer kan dit wel eens lastig zijn. Er zijn dan ook veel mensen die bij hoge temperaturen meer moeite hebben met slapen.

4. Verban elektronica

Zet in je slaapkamer elektronische apparaten zoveel mogelijk uit. Denk aan je laptop, televisie, gsm, … Of nog beter, laat ze helemaal niet toe in de slaapkamer! De signalen die deze apparaten ‘uitzenden’ kunnen je slaap verstoren. Gebruik je een wekker app of andere slaap app? Zet je gsm dan op vliegtuigmodus.

5. Planten in je slaapkamer

Dat planten in de slaapkamer ongezond zijn is een misverstand. Planten hebben, zoals elk levend organisme, weliswaar zuurstof nodig en halen dit uit hun omgeving, maar overdag produceren zij behoorlijk wat zuurstof. Het zuurstofverbruik ’s nachts is zo minimaal dat het verwaarloosbaar is. Let wel op met sterk geurende bloemen of planten want deze kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, maar dit geldt uiteraard zowel overdag als ’s nachts, en zowel in de huiskamer als in de slaapkamer.

Planten die geschikt zijn voor de slaapkamer:

- aloë vera: luchtzuiverend en zuurstofbevorderend;

- jasmijn: kalmerend effect en dus een positieve invloed op de slaapkwaliteit;

- lavendel: slaapverwekkend wegens de rustgevende geur;

- sanseveria (foto): geeft zuurstof af tijdens de nacht en kan helpen bij hoofdpijn;

- graslelie: luchtzuiverend (hoe zuiverder de lucht, hoe beter de slaapkwaliteit).

6. Zorg voor een stille slaapomgeving

Zorg ervoor dat het stil is in je slaapkamer. Slapen met muziek of tv op de achtergrond heeft geen goede invloed op je nachtrust. Geluiden houden je uit je slaap, en kunnen je gemakkelijk wekken als je nog in een ‘lichte’ slaap bent. Tijdens een groot deel van de nacht bevinden we ons meerdere malen in een lichte slaap. Daarom is het ook belangrijk je gsm niet mee te nemen naar de slaapkamer of, indien je dit toch zou doen, deze op vliegtuigmodus te zetten.

7. Houd rekening met kleur

De kleur in je slaapkamer, en dan met name de kleur van de muren, heeft ook invloed op je slaapkwaliteit. Kalme en lichte kleuren zijn over het algemeen beter voor de nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat slaapkamers met kalme kleuren als blauw, groen en geel het best scoren. Donkere kleuren als zwart, bruin en grijs zijn te somber. De kleur die het minst goed scoorde was paars. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat de kleur paars een stimulerende werking heeft. Vooral na een drukke dag kan de invloed van deze kleur ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt.

Share: