Je eten bepaalt mee je slaap ?

Wel een glas melk, maar geen kop koffie. Waarschijnlijk weet je wel dat je beter geen cafeïne drinkt vlak voor je gaat slapen. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen die je slaap verstoren óf juist bevorderen.

Hieronder drie stoffen die veel mensen uit hun slaap houden.

Cafeïne

Het drinken van (veel) koffie is één van de bekendste oorzaken van een verstoorde nachtrust. Dit komt door de werkzame stof cafeïne. Deze heeft een stimulerend effect op de hersenen, nieren, maag en darmen.

Cafeïne verdrijft vermoeidheid en daardoor val je moeilijker in slaap. Probeer daarom een aantal uur voordat je gaat slapen geen cafeïne-houdende dranken en voedingswaren meer te nuttigen. Dus ook geen thee, cola en chocolade. Kruidenthee kan wel gedronken worden.

Nicotine

Naast cafeïne heeft ook nicotine een opwekkend effect. Hierdoor hebben rokers een langere inslaapduur dan niet-rokers. Ook slapen rokers over het algemeen minder diep en worden zij vaker wakker.

Alcohol

Lekker slaapmutsje voor het slapengaan? Al val je misschien sneller in slaap, na ongeveer drie uur is het effect uitgewerkt. Grotere hoeveelheden alcohol kunnen de nachtrust juist verstoren. Probeer het gebruik van alcohol voor het slapen dus te matigen. Door alcohol ga je daarenboven akelig dromen, zweten en krijg je hoofdpijn.

Gelukkig zijn er ook dingen die je wel mag eten en drinken. Onderstaande producten kunnen je zelfs helpen om beter te slapen.

Tryptofaan, serotonine en melatonine

Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet in serotonine en melatonine. Tryptofaan zit in allerlei voedingswaren, zoals bananen, haver, dadels, noten, melkproducten, eieren, vlees en vis. Melatonine staat bekend om zijn essentiële functie om te kunnen slapen. Serotonine wordt ook wel het vrolijkheidshormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in je hersenen om je happy te kunnen voelen. Serotonine en melatonine heb je samen nodig om te kunnen slapen. Te veel suikerrijke producten hebben een negatief effect op de serotoninebalans , terwijl complexe koolhydraten als volle granen, groente, peulvruchten en bruine rijst een positief effect hebben. Daarnaast helpt eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren, vis, quinoa en bonen om meer serotonine en melatonine te produceren.

Tijdstip

Nu weet je wat je wel en niet moet eten. Maar ook het tijdstip kan een verschil maken. 's Ochtends kan je lichaam het beste voedsel verteren. Later op de dag is er minder tijd voor de vertering. Hierdoor bestaat de kans dat wat je laat op de avond eet, 's nachts half verteerd in je maag achterblijft. Dit kan de nachtrust verstoren. Een uitgebreid ontbijt, matige lunch en een lichte avondmaaltijd is het best. En zorg ervoor dat er minstens drie uur tussen de avondmaaltijd en het tijdstip van slapengaan zit.

Slapen met een lege maag is ook niet goed. Als je vlak voor het slapengaan nog honger hebt, kun je een lichte snack eten. Probeer de verleiding van chips, koekjes en andere vette of zoete etenswaren te weerstaan.

Ook pikant voedsel kun je beter mijden. De kans is groot dat je wakker ligt met brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een glas melk, een cracker of kruidenthee zijn goede alternatieven.

Share: